ACTUEEL

Cardioloog IJsselland geeft fouten toe na dood tieners

Een cardioloog van het IJsselland Ziekenhuis heeft bij de tuchtrechter erkend dat hij een foute diagnose heeft gesteld, waarna een 16-jarig meisje en 19-jarige jongen zijn overleden. Dit schrijft het Algemeen Dagblad.

Roos Velthoven en Juri Rosvetov overleden plotseling; het meisje in 2013 tijdens een vakantie in Italië, de jongen in 2015 tijdens een college aan de Erasmus Universiteit. Zij hadden beiden een ernstige hartafwijking, een diagnose die de cardioloog van het IJsselland niet stelde toen de twee tieners hem bezochten. Volgens de ouders van beide kinderen had de specialist de dood van hun kinderen kunnen voorkomen. De ouders dienden om die reden onafhankelijk van elkaar een klacht in tegen de arts bij het Medisch Tuchtcollege. Het college behandelde de klachten dinsdag individueel, meldt het AD.

Juri bezocht in 2011 voor de eerste keer het IJsselland Ziekenhuis. Hij had onder meer last van hartkloppingen. Hij werd onderzocht, maar de cardioloog kwam uiteindelijk met een foute diagnose. Er was volgens hem niets ernstigs aan de hand. Roos bezocht het ziekenhuis vanwege hartklachten in 2013. De cardioloog zag, als enige, het hartfilmpje van een afgebroken fietstest, waarbij het meisje onwel werd. Daarna verdween het filmpje in het archief, zonder dat de arts iemand op de hoogte stelde. Het meisje ging daarna op vakantie, waar zij overleed aan een hartstilstand.

'Ongelukkige incidenten'

De cardioloog gaf volgens het AD dinsdag toe dat hij een verkeerde beslissing nam door het meisje weg te sturen. Zijn advocaat noemt de dood van Roos en Juri "zeer ongelukkige incidenten". "Maar niets wijst op structureel disfunctioneren." De specialist werkt inmiddels niet meer in het IJsselland Ziekenhuis. Hij werkt in het Maasstad Ziekenhuis. Zijn drie collega's in het IJsselland die afgingen op zijn oordeel in plaats van zelf het hartfilmpje van Roos te bekijken, werden vorig jaar berispt door het Medisch Tuchtcollege.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top