ACTUEEL

Alternatief schildkliermedicijn op de markt

Vanwege het naderende tekort aan Thyrax-tabletten voor schildklierpatiënten mag een concurrent meer medicijnen gaan leveren. Medicijnfabrikant Merck heeft toestemming gekregen voor het leveren van ruim een miljoen verpakkingen met Euthyrox.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft dat woensdag laten weten.

De voorraad Euthyrox komt uit Frankrijk. De verpakking is in het Frans, maar de tabletten zelf zijn precies gelijk aan de pillen die in Nederland worden verkocht. De apotheek levert een Nederlandse bijsluiter. Binnen een paar maanden moet Euthyrox in een Nederlandstalige verpakking beschikbaar zijn.

Thyrax is de komende maanden niet of nauwelijks leverbaar. Dat komt doordat de productie verhuist van Oss naar Duitsland. Ruim 300 duizend gebruikers moeten overstappen op andere schildkliermedicijnen, zoals Euthyrox. Het dreigende tekort leidt tot een run op apotheken.

Trage schildklier

Zeven op de tien schildklierpatiënten slikt Thyrax, twee op de tien neemt Euthyrox. De anderen gebruiken andere middelen. De tabletten zijn bedoeld voor mensen die last hebben van een trage schildklier. Die aandoening kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, traagheid en andere klachten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

evelyn

21 januari 2016

wat als je suikerziekte hebt en ook thyrax gebruikt wat is de consequenties hiervan

Top