ACTUEEL

Jansdal steekt met nieuwe operatie grote ziekenhuizen naar de kroon

Ziekenhuis St Jansdal heeft een primeur in Nederland. Chirurgen kunnen voortaan een longoperatie uitvoeren zonder gebruik te maken van een beademingsbuis. Dit bespoedigt het herstel en de revalidatie van de patiënt, waarmee de ingreep ook kosteneffectiever is dan de traditionele aanpak.

Van oudsher wordt bij de behandeling van kanker een longkwab verwijderd onder algehele narcose met een beademingsbuis. Een aantal toonaangevende klinieken in het buitenland laat zien dat dit ook anders kan. Daar worden longoperaties onder sedatie verricht zonder intubatie met een zelfstandig ademende patiënt.

Live

De techniek is ontwikkeld door de Spaanse longchirurg Diego Gonzalez Rivas. Hij was in Harderwijk om de techniek middels een live operatie te demonstreren longchirurgen, cardio-thoracaal chirurgen, longartsen en anesthesisten uit Nederland en België. Hij werd daarbij geassisteerd door chirurgen Roberto Tobon Morales en René The van het St Jansdal en Yves Montauban van de MC Groep, die de nieuwe techniek al beheersen.

“Deze operatie was een primeur in Nederland, waar wij heel trots op zijn”, aldus initiatiefnemer Tobon. Volgens Tobon bewijst de succesvolle primeur dat St Jansdal zich op medisch-inhoudelijk gebied kan meten met de grote ziekenhuizen in de Benelux.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top