ACTUEEL

Telefoon Korrelatie roodgloeiend na euthanasie-doc

De documentaire Levenseindekliniek, die op 15 februari werd uitgezonden bij de NTR op NPO 2, heeft veel emotie los gemaakt. De telefoon van hulplijn Korrelatie stond enige tijd roodgloeiend. Ook op Twitter waren er talloze reacties.

De documentaire werd uitgezonden in het kader van de Week van de Euthanasie. Gezien het beladen onderwerp koos de NTR er voor om samen te werken met Korrelatie. Veel kijkers die contact opnamen met Korrelatie waren ontroerd en vonden het mooi dat er aandacht werd besteed aan het onderwerp. Er belden daarnaast mensen  om te spreken over hun eigen wens tot euthanasie. Ook naasten van mensen die euthanasie hebben of willen ondergaan namen contact op met Korrelatie.

De laatste tijd is er veel discussie in Nederland over euthanasie en wanneer je dit zou kunnen of moeten toepassen. In de documentaire staan drie mensen centraal die kiezen voor euthanasie, waaronder een man die lijdt aan een dwangstoornis en zichzelf hierdoor ook ernstige lichamelijke schade toebrengt. 

Vroeg stadium

Een derde van de aanmeldingen bij de Levenseindekliniek bestaat uit mensen die langdurig lijden onder hun psychische problemen. Korrelatie komt deze problemen in het eigen werk geregeld tegen. De meeste bellers hebben psychische problemen als angst en depressie. De organisatie vindt het daarom belangrijk om vroegtijdig preventief aandacht te besteden aan psychische problemen. “Helaas is bij langdurige psychische problematiek euthanasie nog lang niet altijd te voorkomen, zoals blijkt uit de documentaire”, reageert Lidewy Hendriks, als psycholoog verbonden aan Korrelatie. “Door in een vroeg stadium contact met hulpverleners op te nemen kan er op tijd aandacht gevraagd worden voor de problemen. Korrelatie kan dan meedenken en verwijzen naar de juiste hulp.”

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top