Finance

Fraudeslachtoffer moet pgb terug betalen aan verzekeraar

Een verstandelijke beperkte Helmonder moet toch 3.200 euro betalen aan CZ Zorgkantoor. Dat meldt BN/De Stem. Het pgb-geld is in 2013 geïnd door een van fraude verdachte zorgverlener, maar de rechter vindt dat de 25-jarige man als budgethouder toch verantwoordelijk is voor de declaraties.

De man was in 2013 cliënt bij Totaalzorg, een Helmondse instelling die kwetsbare jongvolwassenen huisvesting en begeleiding bood. Het beheer van zijn persoonsgebonden budget om zorg te bekostigen gaf Stoffels in handen van Stichting Financiële Ondersteuning Cliënten (SFOC) in Sint-Oedenrode. Deze stichting was gekoppeld aan Totaalzorg. De 37-jarige Helmondse eigenaar van Totaalzorg en de 47-jarige Udenhoutenaar achter SFOC worden door het Openbaar Ministerie nu verdacht van grootschalige fraude met pgb's in Zuidoost-Brabant. Het onderzoek loopt nog.

Misbruik

In zijn uitspraak toont de rechter 'begrip voor de situatie', maar in zijn ogen voert CZ Zorgkantoor terecht aan dat de 'budgethouder zelf verantwoordelijk is voor onjuiste besteding en verantwoording'. De 'nadelige gevolgen van de keuze voor SFOC' zijn voor risico van Stoffels, vindt de rechter. "Ik draai nu op voor geld dat in de zakken is verdwenen van mensen die misbruik van mij hebben gemaakt”, zegt het 25-jarige slachtoffer uit Helmond in BN/De Stem in reactie op de uitspraak van rechter. “Ik ben mijn geloof in onze samenleving kwijt."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top