Tech

Privacy-waakhond ontraadt medisch gebruik WhatsApp

WhatsApp voldoet niet aan de norm voor het delen van medische gegevens. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens in de uitzending van EenVandaag over WhatsApp. Artsen en verpleegkundigen moeten daarom op zoek naar een alternatief.

Uit onderzoek van artsenfederatie KNMG blijken vier van de tien artsen WhatsApp te gebruiken voor het werk. In de uitzending spreken twee artsen over het nut van WhatsApp tijdens hun werk. Ze delen foto’s, filmpjes en medische informatie met collega’s. Door het snel onderling uitwisselen van informatie wordt de zorg beter, vinden zij.

Amerikaanse server

Maar onomstreden is de gratis berichtendienst niet. WhatsApp geeft aan dat gebruik voor eigen risico is. De informatie komt op de Amerikaanse server van Mark Zuckerberg terecht, die eveneens eigenaar is van Facebook. Die laatste site ligt regelmatig onder vuur over hoe het met de privacy van gebruikers omgaat.

Veilige app

Voormalig vaatchirurg Hans Flu ontwikkelt nu een veilige berichtenapp, speciaal voor artsen en verpleegkundigen. Deze gratis app wordt 24 mei gelanceerd en versleutelt de berichten. Ook komt de informatie niet op een server terecht. Daarnaast worden de foto’s van wonden en filmpjes van scans of operaties na een ingestelde tijd automatisch vernietigd. Het moet de kans verkleinen dat medische gegevens op straat komen te liggen of in verkeerde handen vallen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Elise

24 februari 2016

Dat veilige alternatief is er al: Signal. Het is net als WhatsApp gratis, staat in de app-store en is bovendien wel encrypted en open source. Als ik het goed begrijp maakt dat het aftappen van prive-gegevens onmogelijk. Misschien niet alleen iets voor artsen? Zie https://toolbox.bof.nl/playlist/mobiel/4/

Roland

26 februari 2016

Een ander veilig alternatief is chat4care. Alle data staat in Nederland en is encrypted. Hoewel chat4care niet gratis is, biedt het wel meer mogelijkheden dan alleen veilige chat.
https://www.chat4care.nl

Top