ACTUEEL

KWF kent Muntendamprijs toe aan Peter Huijgens

KWF Kankerbestrijding heeft de prof. dr. P. Muntendamprijs over 2015 toegekend aan professor dr. Peter Huijgens. Hij is sinds 2014 bestuurder van Integraal Kankercentrum Nederland en was daarvoor langdurig aan het VUmc verbonden als hematoloog.

Peter Huijgens wordt geëerd vanwege zijn “tomeloze inzet voor organisatorische en maatschappelijke veranderingen in de oncologische gezondheidszorg, in het bijzonder de hematologie”. De Muntendamprijs bestaat uit een geldprijs van 50.000 euro, een speciale penning en een oorkonde. Het geldbedrag dient te worden besteed op het gebied van de kankerbestrijding.  De prijs wordt uitgereikt op 17 mei tijdens een KWF-symposium ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Wetenschappelijke Raad van de organisatie.

De Muntendamprijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand met bijzondere verdiensten op het gebied van de kankerbestrijding in Nederland. Wetenschappers, artsen, verpleegkundigen, mensen werkzaam in de psychosociale zorg, vrijwilligers bij kankerpatiëntenverenigingen – iedereen die zich bezig houdt met kanker en kankerbestrijding in Nederland kan een kandidaat voordragen of zelf worden voorgedragen voor de prestigieuze prijs. Een speciale jury beoordeelt de ontvangen nominaties.

Netwerker

Naast het uitbouwen van de hematologie aan het VUmc opereerde Huijgens in vele samenwerkingsverbanden op nationaal niveau waaronder in de stichting HOVON, die de verbetering van de zorg voor patiënten met een hematologische maligniteit tot doel heeft. Inmiddels staat hij al ruim twee jaar aan het roer van IKNL waar hij wederom zijn kracht als netwerker inzet.

Het geldbedrag van 50.000 euro dat met de prijs gemoeid is, wil hij graag besteden aan verder onderzoek naar de diagnose 'primaire tumor onbekend'. Ieder jaar krijgen tweeduizend patiënten de boodschap uitgezaaide kanker te hebben terwijl de bron van de kanker onbekend blijft. Huijgens: "Als je de kanker niet goed kunt etiketteren, dan is de prognose altijd slecht. De helft van de patiënten overlijdt binnen twee maanden. Daarmee heeft deze groep één van de slechtste kansen op overleving van alle vormen van kanker in Nederland. Vandaar dat nader onderzoek noodzakelijk is."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top