ACTUEEL

Eén op vijf coassistenten heeft last van intimidatie

Zeker twintig procent van de coassistenten ervaart tijdens de opleiding seksueel intimiderend gedrag. Dit gedrag is afkomstig van zowel patiënten als doktoren. Ook doktoren voelen zich weleens seksueel geïntimideerd.

Enquete naar intimidatie coassistenten

Dat is de uitslag van een enquête van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder ruim 1200 coassistenten en begeleiders in de opleidingsziekenhuizen in de regio Noordoosten van Nederland.

'Seks in de witte jas'

De uitslag van de enquête is donderdag gepresenteerd op het symposium 'Seks in de witte jas; grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer' bij het UMCG. Seksueel intimiderend gedrag blijkt vooral te bestaan uit opmerkingen over het uiterlijk, persoonlijke vragen over het liefdesleven en lichamelijk contact. Degenen die zich schuldig maken aan dit gedrag zijn vooral medisch specialisten en patiënten.

Krenkende uitspraken

“Zo stuk, jij ziet er vandaag weer prachtig uit” is een uitspraak die wel kan tussen echtelieden, maar een heel andere lading krijgt wanneer een opleider dat zegt tegen een coassistente. Toch komen dergelijke uitspraken vaak voor en worden als krenkend ervaren. Dit bleek uit gesprekken met eerste- en tweedejaarsstudenten van de masteropleiding Geneeskunde en hun begeleiders.

Coassistenten en hun opleiders

Om deze reden wilde het UMCG aandacht besteden aan seksuele intimidatie op de werkvloer door er een symposium aan te wijden en een enquête te houden onder coassistenten en hun opleiders. Het is volgens het UMCG het eerste Nederlandse onderzoek naar seksuele intimidatie dat zich richt op zowel coassistenten als hun begeleiders. (ANP)

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top