ACTUEEL

Gestolen gegevens kankerpatiënten nog zoek

De gestolen schijf met gegevens van honderden kankerpatiënten van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is nog niet terecht. "De schijf is nog steeds kwijt, we hebben geen idee waar die is", zegt een woordvoerster woensdag.

Vorige week donderdag werd de diefstal van de onbeveiligde harde schijf met gevoelige gegevens van 781 patiënten bekend. De schijf werd uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker gestolen. Het gaat om data van patiënten die deelnemen of -namen aan wetenschappelijk onderzoek. Van hen zijn 199 patiënten nog in leven.

Voortgang

Op de schijf staan ook een aantal bestanden van rapportages waarin de voortgang van de experimentele behandeling van patiënten wordt beschreven. In deze bestanden staan persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum, het type tumor en de voortgang van de experimentele behandeling.

De onderzoeker had de gegevens nooit mee mogen nemen. De Patiëntenfederatie noemde het voorval "onbestaanbaar en hoogst onverantwoordelijk" en betwijfelt of het Antoni van Leeuwenhoek de patiëntgegevens wel goed heeft beveiligd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top