Tech

Zwangere kan thuis CTG-scan maken

Deventer Ziekenhuis, Telenatal en Mediq Medisource maken het mogelijk voor zwangere met een medische indicatie thuis zelf een CTG-scan te laten maken. Dit bespaart de zwangere vrouwen een ziekenhuisopname of frequente poliklinische bezoeken.

Een cardiotocograaf (CTG) registreert de hartslag van het kind en de weeën-activiteit van de baarmoeder. Nu kan een vrouw in verwachting dit zelf thuis doen, met de zekerheid dat de behandelend arts op afstand meekijkt.

De zwangere krijgt op voorschrift van de arts vrouw een Sense4baby mee, een klein mobiel CTG-apparaat van Telenatal. Een verpleegkundige van Mediq Medisource legt thuis uit hoe de zwangere eenvoudig zelf de scan kan maken. Op een tablet zie je de hartslag van de baby en de moeder en of de moeder weeën heeft. De gynaecoloog analyseert deze gegevens in het ziekenhuis en neemt contact op.  

In Nederland gaat het om circa 40.000 zwangere vrouwen per jaar die hiervoor in aanmerking komen. Het gaat bijvoorbeeld om vrouwen die zwanger zijn van een baby met een groeiachterstand of vrouwen waarbij de vliezen vroegtijdig zijn gebroken.

Eerste samenwerking

Het is de eerste samenwerking tussen Telenatal en Mediq Medisource. Mediq Medisource (onderdeel van Mediq) begeleid patiënten bij het gebruik van medische apparatuur thuis en het toedienen van geneesmiddelen via een infuus. Telenatal maakt apparatuur voor de thuisbewaking van zwangere vrouwen met een medische indicatie en is exclusief leverancier van de Sense4Baby.
 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top