ACTUEEL

VNG en Stichting van de Arbeid werken samen in Wmo-kamer

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Stichting van de Arbeid gaan regelmatig met elkaar overleggen over ontwikkelingen en vernieuwing op het terrein van zorg, welzijn en persoonlijke ondersteuning. Hiertoe richten zij een Wmo-kamer op.

De VNG en de Stichting van de Arbeid hebben een verklaring ondertekend over de oprichting van de Wmo-kamer. Dit gebeurde tijdens een SER-conferentie in Amersfoort, in het bijzijn van staatssecretaris Van Rijn. Reden voor de samenwerking is de decentralisatie van taken in het sociaal domein naar gemeenten. In de Wmo-kamer willen de twee organisaties overleggen over de vormgeving en uitvoering van het regionale arbeidsmarkt- en zorgbeleid, die onder de regie van gemeenten in de regio’s plaatsvindt. Uitdrukkelijk worden in beide kamers geen cao-afspraken gemaakt. Ook behouden de VNG en de Stichting van de Arbeid hun eigen bestuurlijke rol en verantwoordelijkheid bijvoorbeeld als het gaat om standpuntbepalingen.

Ook hebben de betrokken partijen besloten om de samenwerking in De Werkkamer, na een periode van drie jaar, voort te zetten. In De Werkkamer, die in 2013 is ingesteld, staat de arbeidsmarkt centraal en dan vooral het stimuleren van de banenafspraak om 125 duizend mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Het onderlinge overleg zal nu uitgebreid worden naar het terrein van de Wmo. Beide kamers kenschetsen een nieuwe fase van intensiever onderling overleg tussen sociale partners en de VNG.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top