ACTUEEL

Speciale leraar moet scholieren gezonder maken

Zes Pabo's gaan onderwijzers opleiden die scholen gezonder moeten maken. Deze leerkrachten moeten scholieren stimuleren om meer te bewegen en ouders ertoe bewegen om hun kinderen gezondere tussendoortjes mee te geven.

Het  ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport trekt hiervoor 1,2 miljoen euro subsidie uit, zo meldt het AD.
Aan de Hogeschool Leiden neemt een groep studenten deel aan een pilot met het nieuwe studieprogramma Specialist Sportieve en Gezonde School. De school werkt samen met vijf andere hogescholen in het land om overal gespecialiseerde leraren te kunnen opleiden.

De studenten leren hoe zij ouders bij de gezonde lessen kunnen betrekken. Ook krijgen ze colleges over hoe ze de kinderen naast de gymles meer kunnen laten bewegen, bijvoorbeeld met een 'spel van de week' voor het buitenspelen of 'beweegtussendoortjes' tussen de lessen.

Obesitas

Uiteindelijk zou iedere basisschool een expert in huis moeten hebben die zorgt dat kinderen genoeg bewegen en op hun voeding letten. De scholen hopen zo ook het aantal mensen met obesitas terug te dringen, aldus het AD. Vorige week publiceerde het RIVM een rapport, waaruit blijkt dat de gezondheid van generatie op generatie achteruitgaat.  

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

4 april 2016

Dat er iets moet gebeuren aan het obesitasprobleem is duidelijk. Het RIVM-rapport is wat dat betreft niet minder dan alarmerend, wat mij betreft. En dan is (blijvende) aandacht voor bewegen en voeding een must.

Maar in het basisonderwijs is Lichamelijke Opvoeding nog steeds verplicht (gelukkig). Waarom dan niet die leraar bijspijkeren op het gebied van voeding en bewegen buiten de gymles in plaats van de PABO een hele nieuwe leraar laten opleiden? Of zijn dit gymleraren die deelnemen aan het nieuwe studieprogramma?

Verder wijs ik nog maar eens op de mogelijkheid om een gezond voedings- en beweegpatroon te stimuleren middels korting op de zorgpremies voor mensen die dat er op na houden. Voor de details, zie https://gezondezorg.org/preventiebeleid.php#overgewicht .

Top