ACTUEEL

Zorgopleidingen HvA en UvA werken samen

De opleidingen Fysiotherapie, Ergotherapie, Oefentherapie en Verpleegkunde van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan samenwerken. Docenten van de opleidingen hebben samen een onderwijsprogramma ontwikkeld dat onderdeel wordt van al deze opleidingen.

De studenten van de medische opleidingen van de UvA en HvA volgen deze vakken samen. In gemengde groepen stellen zij bijvoorbeeld samen een behandelplan op. Hierdoor worden ze optimaal voorbereid op hun specifieke rol in het zorgproces. "Optimale samenwerking tussen verschillende medische, verpleegkundige en paramedische disciplines levert drie grote verbeteringen op: zorg op maat van de patiënt, effectievere gezondheidszorg en kostenreductie", aldus de kartrekkers van het programma – Vincent Geukers, kinderarts en Corine Latour, lector en opleidingsmanager.

Dit wordt volgens Geukers bereikt door de patiënt vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en gezamenlijk én in overleg een behandelplan op te stellen. Het is niet genoeg om de gebroken heup van een oudere patiënt te repareren. Een behandelteam moet met de patiënt kijken welk niveau van mobiliteit en functioneren na zo’n ingreep realistisch is. Vervolgens inventariseert het team wat nodig is om dit persoonlijke doel te bereiken. Dit voorkomt onnodige heropname in het ziekenhuis omdat de patiënt het thuis toch niet redt.

Op dit moment draait er een succesvolle proef waaraan 40 pioniers (docenten en studenten) van de HvA en UvA deelnemen. Vanaf 2016/2017 wordt het programma een vast onderdeel van de curricula van de zorgopleidingen van de UvA en de HvA. De samenwerking tussen de HvA en de UvA is een eerste aanzet om te komen tot één centrale Amsterdamse campus voor zorgonderwijs. Dit is de grote droom van Rien de Vos, directeur van het Instituut voor Onderwijs en Opleiden van het AMC en Wilma Scholte op Reimer, decaan van de faculteit gezondheid van de HvA. Zij streven naar een "verregaande inhoudelijke samenwerking" tussen de zorgopleidingen in Amsterdam na, uit de overtuiging dat daarmee de zorg en de zorgopleidingen in Amsterdam (en omstreken) zullen verbeteren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top