Finance

Geneesmiddelprijzen dalen door wet

De prijzen van receptgeneesmiddelen in het basispakket zijn per 1 april met gemiddeld 0,7 procent gedaald ten opzichte van de maand daarvoor. De daling is het gevolg van de nieuwe maximumprijzen die minister Schippers van VWS op grond van de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) heeft vastgesteld.

Dit meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.

De WGP bepaalt dat de prijs die leveranciers voor een geneesmiddel mogen vragen, niet hoger mag zijn dan een maximum dat gebaseerd is op de gemiddelde prijs van hetzelfde geneesmiddel in België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De minister stelt deze maximumprijzen jaarlijks in april en oktober vast. Prijsdalingen bij colecalciferol (Vitamine D3), inhalatiepreparaten met salmeterol en "uticason (Seretide) en insuline glargine (Lantus) hadden in april de grootste impact op het lagere prijspeil van geneesmiddelen.

In juni 2016 bestaat de prijzenwet twintig jaar. In die jaren zijn de prijzen van geneesmiddelen gemiddeld met bijna 60 procent gedaald. Hiervan werd het grootste deel in het afgelopen decennium gerealiseerd, volgens de SFK. Ruim de helft van deze prijsdalingen is het directe gevolg van de wet. "Daarmee is de WGP het belangrijkste instrument van de overheid om de geneesmiddelenuitgaven te beperken." Alleen in 2015 had de relatief ongunstige koers van de euro ten opzichte van het Britse pond een dempend effect op de prijsdalingen. Soms leidde dit tot hogere maximumprijzen, wat voor een aantal farmaceuten de aanzet was om prijsverhogingen door te voeren.

Wettelijk prijsplafond

De minister stelt niet voor elk geneesmiddel een maximumprijs vast. Op dit moment gelden maximumprijzen voor receptgeneesmiddelen die samen 63 procent van de materiaalkosten in de openbare apotheek uitmaken. Ondanks het ontbreken van een wettelijk prijsplafond voor een deel van de geneesmiddelen, is het aantal middelen met een prijsverhoging “relatief beperkt”. Mogelijk hebben de lage geneesmiddelenprijzen in Nederland wel een weerslag op leverbaarheid en beschikbaarheid van medicijnen, aldus de SFK.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top