ACTUEEL

GGZ Oost Brabant kan complexe dubbeldiagnostiek niet behandelen

GGZ Oost Brabant kan patiënten met complexe casuïstiek, zoals autisme in combinatie met drugsverslaving, niet behandelen. Dat zegt geneesheer-directeur Henk Hanegraaf woensdagavond in een uitzending van ZEMBLA.

Hanegraaf doet zijn uitspraak in een interview met ZEMBLA over Martijn (23), die twee jaar lang onder de hoede van GGZ Oost-Brabant is geweest. Martijn heeft asperger die, gecombineerd met zijn drugsgebruik, leidt tot heftige psychosen. Zijn moeder zocht enkele jaren geleden hulp voor hem, waarna de instelling besloot hem ambulant te behandelen. Het gaat van kwaad tot erger: hij valt mensen lastig op straat en is agressief. Vervolgens wordt Martijn gedwongen opgenomen bij GGZ Oost Brabant, omdat hij een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving is.

Aan het behandelen van zijn autisme is GGZ Oost Brabant "onvoldoende toegekomen", zegt Hanegraaf. "Wij zijn geen klinische afdeling om autisme te behandelen." Ook wijst hij erop dat het behandelen van Martijns drugsverslaving maar in beperkte mate kan. "Als het een groot deel van de problematiek wordt, dan hebben we daar de ketenpartners voor nodig." Daarmee bedoelt hij verslavingszorginstellingen. Die kunnen op hun beurt niets aan het autisme doen.

Volgens GGnet-bestuurder Kees Lemke staat de casus van Martijn niet op zichzelf. Patiënten met meervoudige problemen komt hij dagelijks tegen in zijn eigen psychiatrische instelling. "Je ziet dat als er meerdere problemen op elkaar gestapeld worden, de standaardbehandeling niet werkt. De ggz levert nog onvoldoende maatwerk", aldus Lemke. Ook Hanegraaf van GGZ Oost-Brabant erkent dat de ggz te kort schiet bij de behandeling van patiënten met meervoudige problematiek.

GGZ OOst Brabant

GGZ Oost Brabant heeft meegewerkt aan de uitzending van ZEMBLA en schrijft in een persverklaring zich "tot het uiterste" in te spannen om mensen zoals Martijn te helpen om te herstellen. Dat die inspanning bij hem niet tot het gewenste resultaat heeft geleid, betreurt de ggz-instelling. "Het verhaal van Martijn staat niet op zichzelf. In de ggz kennen wij en onze collega-instellingen meer cliënten voor wie niet altijd direct een oplossing te vinden is. Daarnaast zijn wij soms ook afhankelijk van wachtlijsten voor zeer gespecialiseerde zorg."GGZ Oost Brabant noemt dit een deel van de werkelijkheid van de ggz die niet vaak in beeld komt, maar wel deel uitmaakt van de samenleving.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

20 april 2016

Ze verbleef op een gesloten afdeling en dan mag je verwachten, dat je moeder daar veilig kan rondwandelen.

Top