ACTUEEL

Minister wil onderzoek naar euthanasie bij kinderen

Minister Schippers maakt een wetenschappelijk onderzoek mogelijk naar euthanasie bij kinderen van één tot twaalf jaar. Ze wil ook een steunpunt financieren voor kinderartsen die met kindereuthanasie te maken krijgen.

 De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) wilde graag zo'n onderzoek en ontwikkelt een dergelijk steunpunt. Voor baby's is er al een regeling voor levensbeëindiging en kinderen vanaf 12 jaar vallen onder voorwaarden onder de euthanasiewet. Over de tussengroep is veel discussie.

Noodtoestand

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat ervoor open dat levensbeëindiging mogelijk wordt bij kinderen van één tot twaalf jaar. Er is nu één optie. Een arts kan een beroep doen op "overmacht in de zin van een noodtoestand''. Daarvan kan sprake zijn als bijvoorbeeld pijnbestrijding bij zeer ernstig zieke kinderen echt niet werkt.

Voor genoemd onderzoek heeft Schippers bijna 4 ton uitgetrokken. De kosten van het steunpunt zijn nog niet duidelijk. Het wordt afgestemd met artsenfederatie KNMG en wordt naar verwachting nog in 2016 operationeel. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

27 april 2016

Vanuit mijn eigen ervaringen met ons ernstig zieke dochtertje vind ik de verdeeldheid onder artsen en ouders HET doemscenario. Als ouders voel je vaak bij deze kinderen nog de oerkracht om te willen blijven leven terwijl dat voor artsen dan medisch geen goed idee zou zijn. Laat er in godsnaam naast het medische nog een professionele geleding in het ziekenhuis zijn die de situatie helpt te overzien van beide kanten. De 17 jaar aanwezigheid van onze dochter op aarde heeft veel ogen en harten geopend. Wij weten zeker dat een kort moeilijk leven ook veel zin kan hebben. Wij hebben haar geholpen het te dragen en wij blijven haar eren.

Top