ACTUEEL

Privacy jongeren in jeugdhulp slecht beschermd

Door een gebrek aan duidelijke privacyregels worden de persoonsgegevens van jongeren en ouders in de jeugdhulp onvoldoende beschermd. Hierdoor weten gemeenteambtenaren en jeugdhulpmedewerkers niet goed hoe ze met de verwerking hiervan om moeten gaan, waardoor gevoelige informatie gemakkelijk op straat kan komen te liggen. Dat stellen zes belangenorganisaties in de jeugdhulp in een maandag verschenen onderzoek.

Volgens de onderzoekers delen ambtenaren gevoelige informatie met elkaar over onder meer de hulpverlening en diagnoses, gewoon via onversleutelde e-mails. Ook binnen de jeugdhulp gaat het mis met de uitwisseling van informatie. "Het is voor jongeren en ouders volkomen onduidelijk waar hun dossier is en wie er toegang heeft tot hun informatie. Medische dossiers worden opgevraagd door mensen zonder beroepsgeheim'', aldus de onderzoekers.

Het rapport werd opgesteld door LOC Zeggenschap in zorg, Ieder(in), LPGGz, Ouderkracht voor ‘t Kind, UW Ouderplatform en Zorgbelang Nederland. Zij pleiten voor een aanpassing van de regelgeving binnen de gehele jeugdhulp.

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde onlangs al dat gemeenten onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Sinds begin vorig jaar hebben gemeenten er nieuwe taken bijgekregen op het gebied van onder meer jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

V. Valk

26 april 2016

Ook binnen Wmo waar het volwassenen betreft gaat het mis. Ook hier worden dossiers ongelimiteerd opgevraagd en gedeeld. De Wmo heeft met de laatste transitie ook de dossiers van mensen in handen gekregen met complexe psychische aandoeningen die dikwijls al eerder vanuit Jeugdzorg zorg ontvingen. Ook Beschermd Wonen, de ZZP C 's, is overgegaan naar de Gemeente die de herindicatie doet. Indicatiestellers zijn dikwijls inhoudelijk niet deskundig zoals apothekersassistente, ergotherapeuten, wijkverpleegkundigen voor iemand met complexe psychische aandoeningen zoals bijvoorbeeld autisme.

Top