HRM

Ex-medewerksters Vérian richten eigen zorgcoöperatie op

Twaalf oud-medewerkers van thuiszorgorganisatie Vérian hebben een eigen zorgcoöperatie opgericht. Onder de naam Help Gewoon Thuiszorg Apeldoorn, gaan zij verder met het verzorgen van de ongeveer 80 cliënten die zij al hadden. Maandag 2 mei om 16.00 uur tekenen zij een contract met de gemeente Apeldoorn, zo maakt vakbeweging FNV bekend.

Reorganisaties bij Vérian zijn de afgelopen tijd gepaard gegaan met massaontslagen en pogingen van het bedrijf om de lonen te verlagen. Verián heeft het contract met de gemeente Apeldoorn opgezegd, omdat die te lage tarieven zou hanteren. Door deze contractopzegging verdwenen ruim 350 banen, waaronder die van de twaalf inititatienemers van Help Gewoon Thuiszorg Apeldoorn.

De FNV heeft actie gevoerd om werk en arbeidsvoorwaarden te behouden voor medewerkers in de thuiszorg. Marian Beldsnijder van FNV Zorg & Welzijn noemt de nieuwe coöperatie “een heel mooi voorbeeld van hoe het ook kan”. “Toen de dames ontslagen werden, wilden ze het heft in eigen hand nemen. Het is natuurlijk sneu dat het zo ver heeft moeten komen, maar niet bij de pakken neerzitten en op deze manier een eigen oplossing creëren, is iets waar wij als FNV best trots op zijn.”

Help Gewoon is een inmiddels landelijke organisatie die lokale initiatieven om een coöperatie te starten ondersteunt. Zeventig andere medewerkers die ook op 1 juni hun baan bij Vérian verliezen gaan in Apeldoorn werken voor Thuishulp Gezellig. 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top