ACTUEEL

Eerste dode in VS door zikavirus

In de Verenigde Staten is voor het eerst iemand overleden aan het zikavirus. Een man, die in de zeventig was, stierf in februari in Puerto Rico aan de gevolgen van de ziekte, meldden Amerikaanse autoriteiten vrijdag (lokale tijd).

De man had onder meer last van koorts en huiduitslag. Kort nadat deze symptomen waren vastgesteld, ontwikkelde hij hevige bloedingen. Volgens een dokter van een Amerikaans gezondheidscentrum had de man een zeldzame complicatie van het virus. Zo raakte zijn auto-immuunsysteem ontregeld waardoor het eigen bloedcellen ging aanvallen. De dokter vergeleek de complicatie met het Guillain-Barré Syndroom (GBS), een zeldzame aandoening waarbij het menselijk afweersysteem een deel van de zenuwen aantast, meestal enkele dagen nadat een patiënt ziek is geworden door een virus, bacterie of parasiet.

Onderzoek moet aantonen hoe het zikavirus deze zeldzame ziektes kan veroorzaken.

In Puerto Rico zijn inmiddels 683 mensen besmet geraakt met het virus, onder wie 65 zwangere vrouwen. Vijf patiënten hebben vervolgens GBS ontwikkeld. Het zikavirus vormt een grote bedreiging voor de volksgezondheid in het land, aldus Amerikaanse autoriteiten. Zij verwachten dit jaar veel meer besmettingen in Puerto Rico. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top