Tech

Strijd om verovering markt medische WhatsApp

Sinds de Autoriteit Persoonsgegevens eerder dit jaar oordeelde dat artsen niet meer mogen whatsappen over patiënten, komen steeds meer ondernemers met 'veiligere' alternatieven. Dinsdag is het de beurt aan het Nederlandse MDLinking. Het bedrijf presenteert een nieuwe app specifiek voor medici, naar eigen zeggen de enige waarmee doktoren wereldwijd via een beveiligde verbinding kennis met elkaar kunnen delen.

De toepassing werd ontwikkeld door een internationale groep artsen, onder aanvoering van de Nederlandse chirurgen Hans Flu en Gijs van Acker. Volgens het bedrijf worden artsen en andere zorgverleners die de app downloaden, eerst grondig gecheckt om er zeker van te zijn dat de gebruiker een zorgverlener is. "Daarna kan hij of zij een uitgebreid medisch profiel aanmaken en wereldwijd kennisnetwerken binnen het eigen vakgebied opbouwen", aldus MDLinking.

Eerder kwamen al andere extra beveiligde apps voor de zorg beschikbaar, zoals Kanta Messenger en Siilo.

Encryptie

Inmiddels heeft WhatsApp zijn berichtendienst beter beveiligd door conversaties te versleutelen met een zogeheten 'end-to-end encryptie'. Daarmee is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens een belangrijke hobbel weggenomen voor artsen om medische gegevens te mogen versturen. Maar zij moeten van de privacywaakhond nog wel een overeenkomst sluiten met WhatsApp, waarin garanties worden gegeven dat de gegevens niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Hoe een arts zo'n afspraak in de praktijk kan maken met het Amerikaanse bedrijf kon een woordvoerster van de toezichthouder niet zeggen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gjerryt Leuverink

23 mei 2016

Een onzinnige strijd. Bovendien een strijd die gedomineerd wordt door partijen die iets willen verkopen en geld willen verdienen zonder oog te hebben voor de aanleiding en behoefte van het publiek.

Het succes van WhatsApp bestaat uit het feit dat ruim 10 miljoen Nederlanders deze app op hun telefoon hebben. Als je persoonlijke zorg, dichtbij wilt leveren, is het logisch om (eerstelijns) contact aan te bieden via WhatsApp. Al die andere apps staan niet op mensen hun telefoon en zullen er ook nooit in die mate opkomen. Geen enkele partij gaat dat voor elkaar krijgen. Hooguit wellicht als 'de zorg' in Nederland (care en cure) samen één app kiezen. Maar dan nog...

Dit gemak (van een app - WhatsApp - die al op je smartphone staat en waarmee je ook contact hebt je met je familie, vrienden en wellicht je kapper, verzekeraar en reisorganisatie) maakt dat WhatsApp zo succesvol is en dus bijvoorbeeld ook door dokters onderling 'even snel' gebruikt wordt.

De oplossing zit dan ook in het vragen (of druk zetten) bij WhatsApp om deze app steeds veiliger te maken. Zoals zij laatst bijvoorbeeld end-to-end encryption introduceerden.

En laat ondertussen alle tegenstanders maar roepen: dat zijn vooral partijen die hun geld verdienen met projecten rond de beveiliging van data of WhatsApp-achtige apps maken en die willen verkopen.

Lees eventueel ook mijn blog over WhatsApp in de zorg voor verstandelijk gehandicapten: http://bit.ly/WhatsAppVG

Top