ACTUEEL

Tuchtcollege schorst plastisch chirurg Zwolle

Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een plastisch uit Zwolle in hoger beroep chirurg geschorst voor vier maanden, met een voorwaardelijke proeftijd van twee jaar. De zaak was aangespannen door een patiënt die stelt getraumatiseerd te zijn door een hersteloperatie.

Dit schrijft de Stentor.

De arts had bij de patiënt borstprotheses verwijderd, waarna een nabloeding optrad die met een hersteloperatie werd verholpen. De patiënt zegt onder meer getraumatiseerd te zijn doordat de chirurg haar plaatselijk verdoofd had, in plaats van haar te opereren onder algehele narcose. Tijdens de operatie zou een gespannen, paniekerige sfeer hebben geheerst, was er onvoldoende gesteriliseerd operatiemateriaal en heeft de arts gezegd dat het voor haar ook een ‘spannende operatie’ was.

Het tuchtcollege stelde de patiënt eerder in het gelijk, maar in hoger beroep werd bepaald dat het wel verantwoord was dat de vrouw plaatselijk verdoofd werd. Wel had de chirurg de patiënt moeten informeren over het feit dat zij onder gehele narcose geopereerd had kunnen worden. Het Centraal Tuchtcollege stelt dat de plastisch chirurg 'ernstig tuchtrechtelijk verwijtbaar is tekortgeschoten in de zorg ten opzichte van de patiënt', aldus de Stentor, maar oordeelt niet dat de chirurg niet vakbekwaam is. De chirurg heeft naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg stappen ondernomen om de organisatie structureel te verbeteren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top