Tech

Philips en SURFsara zetten onderzoeksomgeving voor zorg op

Philips en ict-dienstverlener SURFsara zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Hun doel is het opzetten van een veilige cloud-gebaseerde onderzoeksomgeving met geavanceerde analysemogelijkheden waar zorginstituten samen kunnen werken aan studies met big data.

SURFsara is een dochteronderneming van SURF, de grootste aanbieder van hoogwaardige supercomputerdiensten en ict-infrastructuur voor de Nederlandse onderwijs- en onderzoekssector. Philips en SURFsara gaan het HealthSuite-cloud platform van Philips koppelen aan de nationale ICT-infrastructuur voor onderzoek van SURF.

De geïntegreerde diensten zullen specifieke ondersteuning bieden voor onderzoek op het gebied van gepersonaliseerde behandelingen en population health management. Dit onderzoek is bijvoorbeeld gericht op de ontwikkeling van gerichte therapieën voor darm-, prostaat- of borstkanker. Hiertoe moet een allesomvattend beeld van de gezondheid van een patiënt worden verkregen, en voor dit doel moeten 'enorme hoeveelheden gegevens' worden samengevoegd die lange periodes bestrijken en afkomstig zijn van onder meer medische scanners en uitslagen van laboratoriumonderzoek.

Populatieonderzoek

Bij populatieonderzoek moeten volgens Philips 'zeer grote verzamelingen gegevens' over de gezondheid van grote groepen mensen worden samengevoegd. Deze gegevensverzamelingen worden vervolgens geanalyseerd om zelfs de kleinste correlaties en patronen te ontdekken die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot betere behandelingen. "Ziekenhuizen hebben weliswaar al toegang tot enorme hoeveelheden gegevens vanuit meerdere bronnen en vakgebieden waar veel nieuwe klinische inzichten uit voortkomen," aldus Jeroen Tas, CEO van het Philips Connected Care & Health Informatics. "Het samenvoegen, normaliseren en analyseren van bestaande 'eilanden' van data levert een grote meerwaarde op."

Een gebruiksvriendelijke online portal zal wetenschappers en klinisch onderzoekers beveiligde en snelle toegang bieden tot big data, supercomputervoorzieningen, gecombineerde analyse-tools van zowel Philips als SURFsara, it-oplossingen en zogenoemde machine learning technologie. Het doel van de gecombineerde diensten is om wetenschappers en onderzoekers in staat te stellen bijzonder grote data sets die beschikbaar zijn bij diverse universitaire medische instellingen of die voortkomen uit verschillende onderzoeksprogrammas makkelijk te kunnen verplaatsen, delen, samenvoegen, hergebruiken en te analyseren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top