ACTUEEL

Zorgverzekeraars dragen bij aan draagbare kunstnier

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ en Menzis investeren in een initiatief van de Nierstichting voor de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. De totale investering van de drie zorgverzekeraars ligt op 6,8 miljoen euro.

De reden voor de participatie is het verhogen van de kwaliteit van zorg en tegelijkertijd het verlagen van de kosten doordat dialyseren thuis mogelijk wordt.

Mijlpaal

"Een mijlpaal voor nierpatiënten, aldus Tom Oostrom, directeur Nierstichting. “De unieke samenwerking met Zilveren Kruis, Menzis en CZ  is erg belangrijk voor de realisatie van de draagbare kunstnier. Het laat zien dat zij het belang van deze innovatie op het gebied van dialyse onderschrijven. Deze unieke samenwerking creëert de mogelijkheid om de beschikbaarheid en het gebruik van het apparaat in het Nederlandse zorgsysteem reeds nu voor te bereiden."

Het draagbare hemodialyse apparaat is licht en klein en hierdoor makkelijk thuis te gebruiken of mee te nemen als handbagage op reis. Patiënten zijn daardoor voor hemodialyse niet meer gebonden om drie- of viermaal per week 4 uur te dialyseren in een ziekenhuis. Dit vergroot de bewegingsvrijheid van de patiënt en verlaagt de kosten aanzienlijk.

Een prototype van de draagbare kunstnier wordt naar verwachting eind 2017 door een eerste kleine groep patiënten in een klinische setting getest.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top