ACTUEEL

Internationale campagne tegen illegale geneesmiddelen

De Nederlandse Douane heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Interpol en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in de afgelopen anderhalve week 254 pakketten met potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen. De Douane heeft ruim vijfduizend post- en koerierszendingen gecontroleerd, de IGZ zelf onderzocht zo’n 20 websites die ofwel reclame maken voor illegale geneesmiddelen of deze te koop aanbieden.

Van 30 mei tot en met 7 juni deden 103 landen mee aan de operatie Pangea IX die werd gecoördineerd door Interpol. Deze internationale campagne keert elk jaar terug. Op deze manier wordt er aandacht gevraagd voor de gezondheidsrisico’s die het gebruik van illegale geneesmiddelen met zich mee brengen en om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de markt te halen. De inspectie, de Nederlandse Douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben gedurende de actie samengewerkt.

In totaal werden er wereldwijd 330 duizend verdachte pakjes geïnspecteerd door de douane van de 103 deelnemende landen. Dit heeft geleid tot het in beslag nemen van bijna ruim 170 duizend pakketten met daarin in totaal bijna 11 miljoen potentieel gevaarlijke illegale medicijnen met een totale geschatte waarde van ruim 51 miljoen euro.

Erectiepillen

In Nederland werden vooral veel erectiepillen, afslankmiddelen, anti-slaapmiddelen, hormonen en antibiotica aangetroffen. Landen van herkomst waren vooral China, Singapore en India. Van de meeste onderzochte websites wist de IGZ de ‘payment service provider’ te achterhalen en te blokkeren. Deze ‘server provider’ achter een website zorgt voor het betalingssysteem. Door deze betalingsmogelijkheid te blokkeren is het voor de consument niet meer mogelijk om een online bestelling te betalen.

Tijdens de actie legde de NVWA de focus op voedingssupplementen en diergeneesmiddelen zoals antibiotica. Voedingssupplementen met een onbekende herkomst kunnen verborgen farmacologisch actieve stoffen of geneesmiddelen bevatten die een risico voor de gezondheid vormen. Daarnaast brengt het illegaal gebruik van antibiotica in dieren risico’s met zich mee voor de ontwikkeling van resistentie bacteriën.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top