Finance

Gemeenten verwachten tekort jeugdhulpbudget

De helft van de jeugdhulpregio’s verwacht dit jaar uit te komen op een tekort in het budget voor jeugdhulp. Dit blijkt uit een enquête van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onder 42 jeugdhulpregio’s, schrijft Binnenlands Bestuur (BB).

Ruim een kwart van de regio’s verwacht uit te komen op een tekort tussen de 5 en 10 procent. 13 Procent gaat uit van een tekort van meer dan 10 procent, nog eens 13 procent verwacht een tekort dat minder is dan 5 procent. Eenderde van de jeugdhulpregio’s heeft er nog geen zicht op, aldus BB. Net als vorig jaar verwacht driekwart van de gemeenten middelen toe te moeten voegen aan het jeugdhulpbudget om er in het kalenderjaar mee uit te komen.

De regio’s maken zich het meest zorgen over de tijdsdruk en de financiële druk die speelt bij de totstandkoming van de transformatie van de jeugdzorg. Daardoor moeten nog veel dingen ad hoc gebeuren. Onder de druk van de transitie zijn de beleidsvisies, inkoop en administratie niet op elkaar afgestemd. Gemeenten denken er nog zeker een paar jaar voor nodig te hebben om alles soepel te laten verlopen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top