Finance

Groene Hart betaalde half miljoen aan vertrekpremies

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda betaalde in 2015 bijna een half miljoen euro aan vertrekpremies voor twee zorgmanagers. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de onlangs gepubliceerde jaarrekening van het ziekenhuis.

Uit de jaarrekening blijkt dat één zorgmanager een vertrekpremie van ruim 228 duizend euro ontving. Een tweede zorgmanager kreeg een kwart miljoen mee. Dit terwijl het Groene Hart Ziekenhuis vorig jaar slecht uit de door accountantskantoor BDO uitgevoerde financiële stresstest kwam.

De managers moesten hun functie neerleggen als gevolg van een "aanpassing van het zorgmanagement", zo is in het jaarverslag te lezen. De afkoopsommen vielen zo hoog uit, omdat de managers lang in dienst waren geweest, zo liet het ziekenhuis in een reactie aan RTL Nieuws weten. Ook zouden er in de vertrekregelingen nog bedragen zitten voor de afkoop van verlofdagen en regulier salaris. De managers stonden in 2015 nog enkele uren per week op de loonlijst.  

Wnt

De Wet normering topinkomens (Wnt) topt sinds 2013 vertrekpremies voor topfunctionarissen bij (semi-)publieke instellingen af op 75.000 euro. Maar de WNT geldt (nog) niet voor de managers daaronder. Sinds vorige zomer geldt voor alle werknemers een plafond voor ontslagpremies van 75.000 euro, of maximaal een jaarsalaris. De zorgmanagers vertrokken echter aan het begin van vorig jaar, voordat die wet inging, aldus RTL Nieuws.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top