ACTUEEL

Kolencentrales kosten Europese volksgezondheid 62 miljard

In de Europese Unie sterven jaarlijks duizenden mensen als gevolg van de uitstoot van kolencentrales. Drie jaar geleden kwamen ongeveer 22.900 mensen voortijdig om door ziekten als hartfalen en bronchitis, waarvan de oorzaak valt terug te leiden op de luchtverontreiniging door kolenstook.

Dat kostte de volksgezondheid in Europa dat jaar ongeveer 62,3 miljard euro, zo berekenden de organisatie Health and Environment Alliance, Climate Action Network en het Wereldnatuurfonds. Ze baseren zich op gegevens van 257 van de 280 kolengestookte centrales in de unie.

In Nederland stierven in 2013 620 mensen door de vervuilingseffecten. Nederland behoort niet tot de landen waar de meest vervuilende centrales staan waarvan de verontreiniging grensoverschrijdend werkt. Die staan in Polen (4690 doden in andere landen), Duitsland (2490), Roemenië (1660), Bulgarije (1390) en het Verenigd Koninkrijk (1350). De landen die de meeste hinder van kolencentrales in andere landen ondervinden, zijn Duitsland, Roemenië, Italië, Frankrijk, Griekenland en Hongarije.

Het Verenigd Koninkrijk bouwt het aantal kolencentrales gefaseerd af tot 2025, wat jaarlijks 2870 mensenlevens in binnen- en buitenland spaart, zo staat in het rapport Europe's Dark Cloud. Zou Duitsland hetzelfde doen, dan zou dat in binnen- en buitenland 4360 doden per jaar schelen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top