ACTUEEL

Ggz-instellingen schuiven met kinderen met stoornissen

Jeugdzorg- en ggz-instellingen schuiven mogelijk honderden kinderen met complexe problemen door naar andere instellingen, omdat ze zich geen raad met hen weten. Dit schrijft de Volkskrant bij monde van drie directeuren van instellingen.

Volgens de directeuren bestaat het probleem met deze kinderen al langer, maar verergert het door de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten. Het gaat om kinderen die kampen met zowel psychische als gedragsstoornissen. Instellingen richten zich doorgaans op één soort behandeling; ggz, gesloten jeugdzorg of een verstandelijke beperking. Volgens directeur Marion van Binsbergen van de Heldringstichting moeten centra worden opgericht die gespecialiseerd zijn in jongeren met meerdere diagnoses.

De directeuren waarschuwen voor de gevolgen van het 'rondpompen'. Volgens hen voelen kinderen zich steeds ongewenster en worden ze gevoeliger voor zelfmoord, criminaliteit, prostitutie of radicalisering. Peter Houweling, locatiedirecteur van Horizon, pleit ervoor om eerder zware zorg in te zetten. De directeuren verwachten problemen in de toekomst als de kinderen niet worden behandeld. "Dit worden de duurste patiënten van de toekomst", zegt Marion van Binsbergen tegen de krant.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top