ACTUEEL

Ondernemingskamer grijpt in bij conflict De Gelderhorst

Voorzitter Jan Willem Buyser van de raad van toezicht van het landelijk woonzorgcentrum voor oudere doven De Gelderhorst in Ede is per direct geschorst. Een tijdelijke voorzitter vervangt hem. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

De uitspraak is het voorlopige sluitstuk van een slepend conflict tussen de raad van toezicht enerzijds en de Ondernemingsraad en Cliëntenraad anderzijds. De laatste twee vroegen Buyser al in december 2015 om op te stappen. De raad van toezicht legde dit verzoek naast zich naar, maar stapte vervolgens wel naar de Ondernemingskamer om de kwestie te laten toetsen.

Volgens de Ondernemingsraad en Cliëntenraad opereert de raad van toezicht solistisch en wordt er slecht gecommuniceerd. De zorgen spitsen zich toe op de toekomst van De Gelderhorst en de benoeming van een nieuwe bestuurder, die directeur Jan Tempelaar in 2017 moet opvolgen. Daarnaast is er kritiek op de stijl van leiding geven van de voorzitter van de raad van toezicht. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet eerder weten zich zorgen te maken over de situatie. De IGZ pleitte voor een onderzoek door een onafhankelijke externe partij.

Onderzoek

De rechter heeft nu bepaald dat directeur Jan Tempelaar een tijdelijke bestuurder naast zich krijgt. Zowel deze bestuurder als de interim-voorzitter van de raad van toezicht krijgen een beslissende stem. Verbetert de situatie hierdoor niet, dan komt er een onderzoek naar de gang van zaken bij het woonzorgcentrum tussen oktober 2014 en nu.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top