ACTUEEL

Diabetesmedicijn werkt averechts

Een door tienduizenden Nederlandse diabetespatiënten gebruikt middel om minder snel een ’hypo’ te krijgen, werkt averechts. Het middel Gliclazide geeft een even groot risico op zo’n te lage bloedsuikerspiegel als de meeste vergelijkbare medicijnen voor de behandeling van type 2 diabetes (ouderdomsdiabetes).

Onderzoek door artsen van het universiteitsziekenhuis van Maastricht en de Universiteit van Utrecht heeft al jaren bestaande patiëntklachten daarover bevestigd. De onderzoeksresultaten zijn zojuist gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.

Ziekenhuisapotheker dr. Frank de Vries van het Maastricht UMC en zijn Utrechtse collega’s analyseerden gegevens van ruim 120.000 Britse patiënten met diabetes mellitus type 2 in de periode tussen 2004 en 2012. Daaruit blijkt dat het door voorschrijvende collega’s genoemde voordeel van het middel niet bestaat.

"Onze onderzoeksresultaten weerleggen dat voorschrijf-argument", zegt De Vries. De kans op een hypo is zelfs 2,5 keer verhoogd bij Gliclazide-gebruikers. Ook vergelijke middelen zoals glipizide of glimepiride kennen hetzelfde probleem.

De onderzoekers concluderen tevens dat gliclazide-gebruikers met een slechte nierfunctie nog eens een dubbel zo hoog risico op een hypo hebben ten opzichte van mensen met een gezonde nierfunctie. De bijsluiter raadt artsen af om gliclazide-achtige geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten met ernstige nierfunctiestoornissen. Toch gebeurt dat volgens apotheker De Vries wel.

In Nederland zijn bijna 700.000 mensen die diabetesmedicatie gebruiken om hun ziekte onder controle te houden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bavh

14 maart 2017

Regel

Top