ACTUEEL

Noord-Nederland scoort Europees met healthy ageing

​Noord-Nederland is volgens de EU één van de Europese koplopers op het terrein van Healthy Ageing. In een recente ranglijst van 78 voorbeeldregio’s op het gebied van actief en gezond ouder worden haalde Noord-Nederland mede dankzij de inspanningen van het Healthy Ageing Netwerk als enige Nederlandse regio de maximale score van vier sterren.

Met de Europese erkenning wordt de zichtbaarheid van Noord-Nederland in Europa vergroot, zo stelt het UMCG in een reactie. Daardoor komen kennisinstellingen en andere organisaties sneller in aanmerking voor internationale samenwerking en wordt het voor bedrijven makkelijker om innovaties op het gebied van gezondheid te exporteren.

Een voorbeeld van een succesvol project dat hoge ogen gooide bij de Europese Commissie is SamenOud. Dit project is gericht op het bevorderen van de zelfstandigheid van ouderen in de thuissituatie. Een ander voorbeeld is EurSafety Health-Net, een grensoverschrijdend project gericht op het voorkomen van infecties in ziekenhuizen, met name bij oudere patiënten.

Verplichting

In 2013 kreeg Noord-Nederland ook al de hoogste score. De nieuwe status is niet alleen een erkenning voor wat er al door Noord-Nederland gepresteerd is, maar schept ook verplichtingen voor de toekomst. Voorbeeldregio’s worden voor de Europese Commissie namelijk steeds belangrijker. Zij worden ingezet om hun kennis over Active & Healthy Ageing te delen met minder ontwikkelde regio’s. Daarnaast wil de EU de export van gezondheidsinnovaties afkomstig uit voorbeeldregio’s stimuleren. Zowel overheden als bedrijven en kennisinstellingen profiteren hiervan, want gezondheidsinnovaties die hier worden ontwikkeld hebben een betere kans om Europees te worden overgenomen en opgeschaald.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top