Tech

VUmc werkt met IBM aan veilige mobiele communicatie

VUmc is een samenwerking aangegaan met IBM om de strategie van mobile first gestalte te geven. Hiermee is VUmc de eerste Nederlandse zorgaanbieder die gaat samenwerken met het zakelijke samenwerkingsverband tussen IBM en Apple.

In het kader van de samenwerking start VUmc eerst met het implementeren van een messaging app. Goede communicatie is wat het VUmc betreft de basis van goede zorg rond de patiënt, maar vooralsnog is geen enkele mobiele oplossing écht veilig.

Fundamenteel

Recentelijk is er ook in Nederland veel discussie geweest over de veiligheidsaspecten van bijvoorbeeld WhatsApp. Met Message for Healthcare is het veilig en makkelijk om sms’jes, foto’s en spraakberichten te versturen en te ontvangen. “Veilig communiceren is breder dan een appje met encryptie: Het gaat om veilige data(opslag), veilige hardware én veilige software”, Ineke Molenaars, CIO bij VUmc. “Je moet kritische vragen stellen als: sla je data wel veilig op binnen het eigen ziekenhuis? Met wie kan je het delen? Kan je een gestolen apparaat op afstand wissen? Zijn alle telefoons wel veilig voor hackers? Dan kom je ook uit bij fundamenteel andere oplossingen.” .

''Onze benadering op dit gebied is ‘Begin klein, maar denk groot en leer snel’,” aldus Marc Koster, directeur Strategie & Innovatie bij VUmc. ''Door de strategische samenwerking met IBM en Apple zijn we in staat om onze ambitie naar Mobile First sneller vorm te geven. Een messaging app is veel meer dan alleen een fotootje appen, het gaat om werken aan veel slimmere communicatie en werkprocessen, om de zorg voor patiënten nog beter te maken”.

VUmc start binnen de KNO-afdeling met de pilot. Een projectgroep van verschillende afdelingen en expertises binnen VUmc overziet alle aspecten van de implementatie en zorgt voor de afstemming hierin. Daarnaast doet VUmc direct onderzoek naar de effecten en impact op de werkprocessen, waarmee deze apps op hun beurt in samenspraak verder worden geoptimaliseerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top