ACTUEEL

Gemeente Emmen mag haar nieuwe Wmo-plannen uitvoeren

De gemeente Emmen voert de plannen uit voor de nieuwe Wmo. Kleine zorgaanbieders haddeen dit aangevochten bij de rechter, maar zijn in het ongelijk gesteld.

De gemeente gaat de schoonmaakondersteuning en begeleiding samenvoegen. Het werkgebied wordt opgedeeld in zes gebieden en in elk gebied wordt er samengewerkt met één hoofdaannemer. Die hoofdaannemer moet samen met andere zorgaanbieders bepalen hoe de zorg geleverd gaat worden.

De kleine aanbieders fungeren als onderaannemers en zijn afhankelijk van een contract met de hoofdaannemer. De kleine zorgaanbieders vrezen dat ze geen schijn van kans maken bij de aanbesteding. Bovendien zou dit beleid ten koste gaan van de specialistische zorg.

Ingewikkeld en versnipperd

Wethouder Jan Bos is het hier niet mee eens en vindt dat er juist positieve kanten zitten aan hun nieuwe beleid: "Mensen ervaren het hulpaanbod nu nog vaak als "ingewikkeld en versnipperd". Daarom gaan we het anders organiseren: minder loketten en minder regels."

Ook de rechter spreekt de kleine zorgaanbieders tegen. In het vonnis staat onder meer dat de gemeente Emmen de plannen voor samenvoeging goed heeft onderbouwd. De rechter oordeelt dat de gemeente het toekomstig beleid zorgvuldig heeft voorbereid. Ook stelt de rechter dat de gemeente voldoende oog heeft voor ondersteuning aan kwetsbare klanten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top