ACTUEEL

ETZ start minder belastende herniaoperaties

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg start een onderzoek naar een nieuwe operatietechniek voor herniapatiënten. De techniek zou minder belastend voor hen zijn.

Dat meldt ETZ op haar website. Herniapatiënten in het ETZ die deelnemen aan een landelijk onderzoek komen in aanmerking voor een nieuwe herniabehandeling. Bij deze Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie (PTED) wordt gebruik gemaakt van een kleine camera. Aan de zijkant van de rug maakt de chrirug een snee van minder dan 1 centimeter om de oorzaak van de beknelling te verwijderen. Met de huidige operatietechniek is de snee 3 à 5 centimeter.

De operatie zal minder belastend voor de patiënt zijn als de snee kleiner is. "Die ervaart minder pijn en herstelt sneller", zegt neurochirurg Paul Depauw van het ETZ. Het onderzoek moet nog wel uitwijzen of de nieuwe techniek net zo goed is als de standaardbehandeling.

Winst

In Nederland worden jaarlijks bijna negenduizend herniapatiënten geopereerd.  "Als we met de studie kunnen aantonen dat PTED patiënten sneller op de been helpt, kan dat de samenleving veel winst opleveren", aldus Depauw. Ze meten daarom niet alleen de afname van de pijn, maar brengen ook alle kosten in beeld van beide behandeltechnieken.

De PTED-operatie kost tussen de vijf- tot achtduizend euro en wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars. Maar minister  Schippers (VWS) heeft PTED voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket, zolang het onderzoek loopt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top