ACTUEEL

Vijftien nieuwe zikabesmettingen in een maand

Bij vijftien mensen in Nederland is afgelopen maand het zikavirus vastgesteld. Het totale aantal besmettingen komt daarmee sinds het begin van het jaar op negentig. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ook "een klein aantal" zwangere vrouwen liep het virus op. Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor deze groep, omdat het bij ongeboren kinderen hersenafwijkingen kan veroorzaken. De meeste mensen die besmet raken, herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.

Volgens het RIVM gaat het in alle gevallen om reizigers die in het buitenland besmet zijn geraakt. Het instituut denkt dat veel meer Nederlanders het virus hebben opgelopen, omdat maar een op de vijf mensen daadwerkelijk klachten krijgt na een besmetting.

Mensen kunnen besmet raken door een steek van een gelekoortsmug, maar het virus is ook in enkele gevallen overgebracht via seksueel contact. Vorige maand werden tijgermuggen, die het virus eveneens kunnen overbrengen, aangetroffen in een woonwijk in Veenendaal. Er wordt nog onderzocht of deze muggen zich hebben verspreid. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top