Vastgoed

Wiegerinck en Royal HaskoningDHV bouwen oncologiecentrum in België

Een consortium onder leiding van het architectenbureau Wiegerinck en advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaat een nieuw oncologiecentrum ontwikkelen voor het Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ Leuven) in België.

Het contract van drie miljoen euro voor het ontwerp van het centrum is toegekend aan het consortium, na het winnen van een internationale ontwerpwedstrijd. Wiegerinck is verantwoordelijk voor het architectonisch en landschappelijk ontwerp en Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp, de gebouwinstallaties, de akoestiek, de brandveiligheid en het projectmanagement. Dit team is versterkt met het lokale ontwerpbureau LOW architecten.

De bedrijven hebben een oncologiecentrum ontworpen dat een oppervlakte van 25 duizend vierkante gaat krijgen. Jaarlijks zullen er ongeveer 35 duizend patiënten worden behandeld. Het nieuwe centrum wordt gebouwd op het Gasthuis-terrein van het ziekenhuis en is verbonden met andere gebouwen op het terrein. De bouw wordt zorgvuldig gepland om verstoring van de ziekenhuisactiviteiten te voorkomen.

Regionaal verwijscentrum

In het oncologiecentrum worden de bestaande faciliteiten van UZ Leuven "geconsolideerd en verbeterd", volgens Royal HaskoningDHV. De diagnostiek en behandeling van patiënten uit het hele land zal plaatsvinden door één multidisciplinaire eenheid, dat tevens verantwoordelijk zal zijn voor de coördinatie van klinische onderzoeks- en preventieprogramma's. Het centrum zal dienen als regionaal verwijscentrum, waarin de grootste centra voor allogene stamceltransplantatie van België worden ondergebracht.

Annemie Glorieux, diensthoofd ruimteplanning UZ Leuven laat weten onder de indruk te zijn van het ontwikkelingsplan van het consortium, met oplossingen voor laag energieverbruik en duurzaamheid. Volgens Royal HaskoningDHV wordt het centrum "een gebouw voor de toekomst dat vrijwel energieneutraal is". Daarnaast wordt het flexibel gebouwd zodat het kan worden aangepast aan veranderende behoeften.

Wiegerinck en Royal HaskoningDHV werken vaker samen aan projecten in de zorg. Zo hebben zij de krachten gebundeld bij een aantal ziekenhuisprojecten in Nederland, waaronder het VUmc Imaging Centre in Amsterdam, het Gelre ziekenhuis in Zutphen en een nieuw gezondheidszorgpark in Hilversum. Momenteel werken de twee bedrijven samen aan een laboratoriumproject van de Universiteit van Leuven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top