Finance

Farmaceut GSK gestopt met betalingen aan artsen

De Britse farmaciereus GlaxoSmithKline (GSK) is begin dit jaar gestopt met het betalen van artsen voor het houden van lezingen. Het bedrijf vergoedt ook geen reis- en verblijfskosten meer van artsen die congressen bezoeken. Dat schrijft de Volkskrant.

Zo’n 2400 medisch specialisten kregen in 2015 voor lezingen en congressen alleen al 3,6 miljoen euro van farmaceutische bedrijven. Dat schreef de Volkskrant eerder na eigen onderzoek.

GSK was al geen grote sponsor van artsen. Van de ruim 5 miljoen euro die de onderzochte artsen in toaal bijverdienden, kwam slechts een ton van de Britse farmaceut. Dat bedrag zal dit jaar lager uitvallen, verwacht Eric van Snippenberg, directeur Europa bij GSK. GSK betaalt artsen nu alleen nog voor advieswerk. Daarnaast financiert het bedrijf wetenschappelijk onderzoek.

"Betalingen aan artsen zijn legaal, er is niets fout aan", zegt Van Snippenberg in de Volkskrant. "Maar als we artsen betalen om een lezing te geven over ons medicijn dan kunnen we de schijn tegen krijgen. Het idee kan ontstaan dat we artsen willen beïnvloeden en dat is niet zo."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top