ACTUEEL

Kamer stemt nipt in met donorplan D66

Het D66-plan om meer orgaandonoren te krijgen is nipt aangenomen in de Tweede Kamer. De stemming was bijzonder spannend met 75 voor en 74 tegen.

In het aangenomen plan moeten mensen kiezen of ze wel of geen donor willen zijn. Bij geen keuze worden zij geregistreerd als donor. Donderdag leek tijdens een debat over het voorstel voor actieve donorregistratie dat er niet genoeg steun zou zijn. D66 had het voorstel van tevoren nog aangepast om genoeg partijen over de streep te trekken.

De fractie van de VVD benadrukte tijdens het debat dat het voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra "het belangrijke recht om niet te kiezen" zou aantasten. De VVD-Kamerleden werden echter vrijgelaten om ieder individueel te kiezen. Dat zorgde ervoor dat het plan toch werd aangenomen.

Donorregister

In het aangepaste voorstel van D66 worden mensen die geen keuze maken niet langer in het donorregister geregistreerd als 'ja, ik wil donor zijn' maar als 'ik heb geen bezwaar gemaakt'. In de praktijk zal dat niet veel verschil maken: ook bij 'geen bezwaar' wordt iemand geregistreerd als orgaandonor. Het verschil is vooral gemaakt voor het geval de wet toch niet goed blijkt te functioneren. De vrees was dat dan iedereen opnieuw geregistreerd zou moeten worden, omdat achteraf niet meer duidelijk zou zijn wie geen keuze had gemaakt.

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra vindt het geweldig dat haar wet voor een actief donorregistratiesysteem is aangenomen. Ze noemt het heel goed nieuws voor alle mensen op een wachtlijst. Nu sterven jaarlijks 150 mensen die met een donororgaan nog in leven hadden kunnen blijven. Maar deze patiënten kwamen niet op tijd in aanmerking, omdat er simpelweg niet genoeg donororganen beschikbaar zijn, aldus Dijkstra. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

14 september 2016

Nu nog voorlichting over het voor de laatste keer afscheid nemen van je dierbare voordat ze warm en kloppend hart, en schijnbaar levend, richting OK gereden worden en je ze opengesneden en deels leeggehaald terug ontvangt. Ik wil mensen aanmoedigen om ' hun geen bezwaar' te bespreken met hun familieleden. Je krijgt rare toestanden wanneer de arts 'de baas wordt' over iemand z'n organen.

Top