HRM

FNV wint hoger beroep over ORT tijdens vakantie

Werkgevers moeten de onregelmatigheidstoeslag ook tijdens verlof en vakanties doorbetalen. De rechter geeft ook in hoger beroep FNV Zorg en Welzijn gelijk in verschillende zaken die de vakbond namens leden had aangespannen. De werkgevers in kwestie moeten de gemiste onregelmatigheidstoeslag over de vijf jaar voor 1 januari 2014 nabetalen.

De zaak is aangespannen voor leden die werkzaam zijn als triagist op huisartsenposten in Zuid-Holland. Werknemers van huisartsenposten ontvangen sinds 1 januari 2014 op grond van de cao Huisartsenzorg onregelmatigheidstoeslag over opgenomen verlof- en vakantie uren. Eerder kregen triagisten tijdens verlof en vakantie enkel hun basisloon uitbetaald. 

Uit uitspraken van het Europese Hof van Justitie bleek dat medewerkers op grond van een uitzonderingsbepaling in de vorige cao ten onrechte geen onregelmatigheidstoeslag hebben ontvangen. Het lukte niet om rechtstreeks afspraken te maken met de werkgevers over het nabetalen van deze gemiste toeslag. Daarom stapten de leden van FNV Zorg & Welzijn eind 2014 naar de rechter.

Proefproces

FNV Zorg & Welzijn heeft bij wijze van proefproces namens een klein aantal leden op drie plaatsen in het land een rechtszaak aangespannen tegen huisartsenposten die weigerden gemiste onregelmatigheidstoeslag over de volledige navorderingstermijn van 5 jaar na te betalen. "Met deze uitspraak voelen wij ons gesterkt dat we ook voor onze leden in andere zorgsectoren de gemiste onregelmatigheidstoeslag uit voorgaande jaren krijgen nabetaald”, zegt Ayse Simsek, advocaat bij de FNV. “De eerste dagvaardingen zijn daarvoor inmiddels de deur uit."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top