ACTUEEL

Maasstad Ziekenhuis haakt aan bij Santeon

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wordt per 1 oktober kandidaat-lid van de Santeon Groep. Met het Maasstad verzorgen de Santeon ziekenhuizen circa 13 procent van de Nederlandse ziekenhuiszorg. Bij de behandeling van kanker gaat zelfs 1 op de 7 patiënten naar een Santeon ziekenhuis.

De huidige zes Santeon ziekenhuizen liggen verspreid over heel Nederland, wat de samenwerking uniek maakt. Het Maasstad Ziekenhuis vormt een uitstekende aanvulling, zowel geografisch als in zorgportfolio, aldus Santeon. Zo heeft het Maasstad Ziekenhuis een robot-expertisecentrum en biedt het onderdak aan het brandwondencentrum in Zuidwest-Nederland. Het ziekenhuis voldoet aan de hoogste internationale kwaliteit- en veiligheidseisen (JCI-keurmerk).

Verbeteren

“Als ziekenhuis willen we iedere dag beter worden, iedere dag beter zorgen voor onze patiënten”, motiveert bestuursvoorzitter Peter Langenbach van het Maasstad de samenwerking. “Santeon maakt dit mogelijk door een intensieve landelijke samenwerking, de uitwisseling van kennis en ervaring tussen zorgprofessionals, het vergelijken van zorguitkomsten en het gezamenlijk werken aan manieren om de kwaliteit van de zorg in Nederland verder te verbeteren.”

Verplichtingen

De Santeon ziekenhuizen hebben op diverse terreinen concrete afspraken met elkaar, waarvan sommige met een verplichtend karakter. Ook het Maasstad Ziekenhuis moet aan de verplichtingen voldoen, als één van de criteria voor lidmaatschap. Het betreft bijvoorbeeld afspraken over het in een database registreren en met elkaar bespreken van calamiteiten (Santeon Alert systeem), zodat alle Santeon ziekenhuizen hieruit kunnen leren.

Ook de innovatieve kwaliteitsprogramma’s horen daarbij, zoals de opleiding intercollegiale coaching voor medische specialisten, de Farma-database, afspraken over oncologische zorgpaden, Zorg voor Uitkomst en het Value Based Health Care programma. In dit laatste programma wordt per aandoening een gestructureerde verbetercyclus - gebaseerd op zorguitkomsten - ontwikkeld en ingevoerd in de zeven ziekenhuizen.

Santeon wil het formele besluitvormingstraject rond het Maasstad-lidmaatschap eind dit jaar afronden. Het kandidaat-lidmaatschap geldt voor een jaar, met de intentie het daarna om te zetten naar volwaardig lidmaatschap.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top