ACTUEEL

Pia Dijkstra in het zonnetje om donorwet

Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor D66, wordt maandag tijdens de jaarlijkse Donorweek in het zonnetje gezet voor de manier waarop ze zich heeft ingezet voor orgaandonatie. Stichting Nationaal Donor Monument kent haar in Naarden de waarderingsspeld de Gouden Klim toe.

Volgens de stichting durfde Dijkstra het de afgelopen jaren aan ,,om een moeilijk en belangrijk thema opnieuw en degelijk ter discussie te stellen en daarvoor ook nieuwe mogelijkheden en oplossingen te bieden’’. Elk jaar overlijden ongeveer 150 mensen die op de wachtlijst staan omdat er geen donororgaan beschikbaar is. D66 wil daar verandering in brengen en Pia Dijkstra werkte jaren aan een voorstel om de bestaande donorwet te veranderen.

Dat plan is onlangs aangenomen door de Tweede Kamer. Als ook de Eerste Kamer ermee instemt, wordt iedereen die nog geen keuze heeft vastgelegd, gevraagd aan te geven wat hij wil: ja, nee, mijn nabestaanden mogen beslissen. Wie herhaaldelijk niet de mogelijkheid gebruikt om te zeggen dat hij geen donor wil zijn, wordt geregistreerd als iemand met geen bezwaar. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

4 oktober 2016

Prima hoor dat nieuwe orgaandonor wetsontwerp van Pia Dijkstra van D66, het moet nog door de 1e Kamer. Maar ik wil toch een kanttekening maken bij alle hoera uitingen. Ik doel dan op het gebrek aan info over het 'Anders' rouwen voor nabestaanden. Zelf meegemaakt; je neemt afscheid van een 'nog levende' warme ademende dierbare die al rijdend bij je verdwijnt richting OK. En krijgt hem of haar koud dood en geschonden terug. Mag er alsjeblieft eens aandacht komen voor deze consequenties voor familie? Dit staat allemaal in de schaduw van al het gejuich en de champagne!

Top