ACTUEEL

Van Rijn gelast onderzoek naar Alliade en Woonfoyers

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) starten een aanvullend onderzoek naar aanleiding van de signalen van de klokkenluider van Alliade. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft de IGZ en de Inspectie SZW bovendien gevraagd om onderzoek te doen naar Woonfoyers, waarvan de eigenaren ex-directeur van Alliade zijn.

Dit schrijft Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

"De IGZ en de NZA hebben contact met degene die de misstanden heeft gemeld en hebben aanvullende stukken opgevraagd", aldus de staatssecretaris. De toezichthouders onderzoeken die signalen momenteel. Daarnaast zien de IGZ en de NZa aanleiding om aanvullend onderzoek te doen. "Ik heb IGZ en NZA gevraagd mij hierover zo spoedig mogelijk te rapporteren."

Van Rijn zegt kennis te hebben genomen van de berichtgeving van RTL Nieuws over mogelijke pgb-fraude bij Woonfoyers. "Indien het klopt dat kwetsbare jongeren als 'begeleiding' zijn ingezet als betaalde schoonmakers en zo niet de zorg kregen waar ze recht op hadden, dan vind ik dat verwerpelijk." Voor hem zijn twee zaken van belang: dat de kwaliteit van zorg op orde is en dat cliënten onder alle omstandigheden de zorg moeten krijgen waar ze recht op hebben.

Kwaliteit van zorg

De IGZ heeft Woonfoyers in december 2014 bezocht en heeft toen geen ernstige tekortkomingen in de kwaliteit van zorg vastgesteld. De staatssecretaris heeft de inspectie gevraagd om de kwaliteit van zorg opnieuw te beoordelen. Daarnaast heeft Van Rijn van de Inspectie SZW gehoord dat zij signalen hebben ontvangen "over zaken die bij Woonfoyers niet zouden gaan zoals het hoort". Om te kunnen beoordelen of er iets aan de hand is, heeft de Inspectie SZW RTL verzocht om de mensen waarmee zij over Woonfoyers hebben gesproken te vragen om zich te melden bij de inspectie. Van Rijn heeft de Inspectie SZW gevraagd hier goed naar te kijken.

Skipr heeft Woonfoyers gevraagd om commentaar, maar de organisatie laat weten niet te reageren zolang het onderzoek van de IGZ en de Inspectie SZW loopt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top