ACTUEEL

Marcel Levi van AMC schenkt zijn nier aan onbekende

Marcel Levi, vertrekkend bestuursvoorzitter van het Amsterdamse AMC, heeft anoniem een nier gedoneerd. Dit schrijft de Volkskrant.

Levi heeft dit gedaan omdat hij als arts heeft gezien hoe zwaar patiënten met nierproblemen het hebben. Hij werd onlangs geopereerd in het AMC. Levi vertelt zijn verhaal aan de krant omdat hij anderen aan het denken wil zetten over orgaandonatie. Nierpatiënten die een donornier ontvangen, hoeven niet meer wekelijks te dialyseren. Een nierdialyse kost veel tijd, heeft ernstige bijwerkingen en verslechtert de gezondheid.

Jaarlijks doneren naar schatting tientallen mensen een nier, volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Deze donoren heten altruïstische donoren en hun aantal groeit langzaam. De NTS denkt dat mensen door voorbeelden in hun omgeving op het idee worden gebracht. De helft van de nierpatiënten heeft zelf een donor, meestal een naaste of een familielid. Vorig jaar werden ruim vijfhonderd nieren van levende donoren getransplanteerd, inclusief die van altruïsten.

Dankzij levende donoren is het aantal nierpatiënten op de wachtlijst de afgelopen jaren volgens de Volkskrant "enorm" afgenomen. Er staan 568 patiënten op de wachtlijst voor een nier, ruim 300 minder dan vijf jaar geleden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top