ACTUEEL

Bouw protonencentrum Maastricht gaat van start

De bouw van het ZON-PTC protonentherapiecentrum voor kankerpatiënten in Maastricht gaat vandaag van start. De financiering met alle partijen is inmiddels rond.

De realisatie van protonentherapie in Maastricht is mogelijk dankzij een investering van MAASTRO clinic, Maastricht UMC+ en dankzij kredieten van de Provincie Limburg, industriebank LIOF, ASN Bank en Rabobank. Met het ondertekenen van de definitieve samenwerkingsovereenkomst door de initiatiefnemers en financiers start de bouw van het ZON-PTC protonentherapiecentrum. De opening staat gepland voor eind 2018.

ZON-PTC verwacht jaarlijks circa vierhonderd patiënten uit Zuid Oost Nederland te behandelen. Zij krijgen deze behandeling nu niet of moeten daarvoor naar het buitenland. Protonentherapie is een nieuwe, geavanceerde vorm van bestraling (radiotherapie) die de tumor behandelt met een hogere dosering straling dan bij de traditionele radiotherapie. Dat gebeurt met beduidend minder negatieve bijeffecten voor de patiënt omdat het omliggende gezonde weefsel veel meer wordt ontzien.

Geïntegreerd

Het Maastrichtse protonentherapiecentrum is de eerste protonenfaciliteit ter wereld die wordt geïntegreerd in een bestaand gebouw. Dat gebeurt in het gebouw van bestralingskliniek MAASTRO clinic op de Maastricht Health Campus. Daardoor wordt het centrum met een aanzienlijk lagere investering gerealiseerd dan wanneer er een nieuw pand was gebouwd. De patiënt kan in de toekomst op één plaats terecht voor zowel de traditionele radiotherapie als voor de protonentherapie.  

Maria Jacobs, bestuurder van MAASTRO clinic en ZON-PTC: "Een kwetsbare groep kankerpatiënten krijgt hiermee de kans op een nieuwe behandeling die in veel gevallen leidt tot een betere kwaliteit van leven. Tegelijkertijd laten we met onze aanpak zien dat technologische innovatie ook kosteneffectief kan en dus met  zo laag mogelijke kosten voor de gezondheidszorg. Ik ben zeer verheugd dat we dit centrum kunnen realiseren en dank alle betrokken partijen voor hun inzet."

Protonencentra

In Nederland zijn plannen voor vier protonencentra in totaal: behalve het centrum in Maastricht verrijzen er centra in Groningen, Delft en Amsterdam. De financiering voor de eerste twee was eerder al rond. De bouw van deze centra is al een tijdje in volle gang. Het protonencentrum in Amsterdam is nog niet in aanbouw. De betrokkenen bij dit protonencentrum, AMC, VUmc en het Antoni van Leeuwenhoek, onderzoeken momenteel de haalbaarheid van een eventuele samenwerking met het centrum in Delft.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top