ACTUEEL

Omstreden arts leidt wereldartsenorganisatie

De World Medical Association (WMA) heeft de Indiase arts Ketan Desai benoemd tot voorzitter. Deze benoeming is opmerkelijk omdat hij in verband is gebracht met corruptie en het aannemen van steekpenningen. WMA is de internationale koepel van artsenorganisaties, waarbij ook de Nederlandse KNMG is aangesloten.

Dit meldt Medisch Contact, op basis van een onderzoek van nieuwsorganisatie Reuters. Afgelopen vrijdag heeft Desai zijn eerste speech gehouden op de jaarlijkse WMA-vergadering in Taiwan. Hij is opgeleid als uroloog en is onder meer oud-voorzitter van de Indiase artsenorganisatie.

Desai werd in 2009 al voorgedragen voor het voorzitterschap van de WMA, maar zijn aanstelling werd opgeschort omdat hij verdacht werd van samenzwering en corruptie. Hij zou betrokken zijn geweest bij het aannemen van omgerekend 230.000 euro van een medische opleiding, die in ruil daarvoor meer geneeskundestudenten zou hebben mogen toelaten. Desai werd gearresteerd en gevangengezet in afwachting van een proces. Later kwam hij op borgtocht vrij.

De WMA besloot in 2013 de opschorting op te heffen, nadat ze van de Indiase artsenorganisatie had gehoord dat de klachten tegen Desai waren ingetrokken. Dit bleek niet te kloppen. Ondertussen loopt de rechtszaak nog, de eerstvolgende zitting zou gepland zijn voor 4 november. Desai zou ook  betrokken zijn bij een andere fraudezaak in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh, ook omtrent het toelaten van meer geneeskundestudenten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top