ACTUEEL

Inspectiegegevens voortaan openbaar

Gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Jeugdzorg kunnen voortaan actief openbaar worden gemaakt. De Eerste Kamer is akkoord met een wijziging van de Gezondheidswet en de Jeugdwet die dit mogelijk maakt.

"Pure winst voor de consument", zegt Schippers, die de wetswijziging had voorgedragen. "Mensen kunnen straks beter zien (..) wat de inspectieresultaten zijn bij instellingen in de (jeugd)zorg. Goede informatie en transparantie zijn belangrijk voor het maken van bewuste keuzes. En het is tegelijkertijd een prikkel voor bedrijven en zorgverleners om er van te leren en zich te verbeteren."

Met de wetswijziging wordt het eenvoudiger resultaten openbaar te maken. In een algemene maatregel van bestuur wordt aangegeven welke inspectieresultaten openbaar moeten worden gemaakt.

Bij rapporten naar aanleiding van een melding of calamiteit in de zorg wordt rekening gehouden met de privacy van betrokken personen.

In de komende jaren zullen steeds meer inspectietrajecten worden toegevoegd, dit traject wordt stapsgewijs uitgebouwd in drie tot vijf jaar, zo maakt het ministerie bekend.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top