ACTUEEL

Nederlandse kankeronderzoekers gaan samenwerken

Drie grote onderzoeksgroepen op het gebied van kanker gaan samenwerken onder de naam DORP: Dutch Oncology Research Platform. Zij worden ondersteund door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en het NKI-AVL data center (Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek). Het doel is om meer en betere trials te realiseren naar het effect van behandelmethoden en medicijnen.

Dat schrijft IKNL op haar website. De drie onderzoeksgroepen zijn Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG), Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG) en Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON).

Budgetten

“De huidige onderzoekstructuur is ontoereikend en houdt daarmee de noodzakelijke vernieuwing tegen”, zegt professor Kees Punt, voorzitter van DORP. In tegenstelling tot farmaceutische trials kampen de klinische kankeronderzoekers met lage budgetten. Daarnaast hebben ze te maken met complexe wet- en regelgeving en ingewikkelde logistieke processen in ziekenhuizen.

Patiënten

DORP ziet het klinisch onderzoek veranderen: er komen steeds meer trials en ze worden kleiner, met minder patiënten. Door samen te werken is ruimte voor meer trials en kunnen die meer patiënten omvatten. Knelpunten die de individuele onderzoeken overstijgen kunnen zo beter worden opgelost. En de belangen van onderzoekers kunnen gezamenlijk beter worden behartigd bij overheid, zorgverzekeraars en andere stakeholders.

Uniformering

DORP heeft het KWF gevraagd om een zesjarige subsidie voor inzet van onder meer statistici, monitors en clinical projectmanagers. Daarnaast werkt DORP aan uniformering, protocolontwikkeling, juridische ondersteuning en een centraal projectmanagement voor alle onderzoekers. De wetenschappelijke inhoud van de onderzoeken en de beslissing wel of niet onderzoek te starten, blijft bij de drie onderzoeksgroepen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top