ACTUEEL

Hoog cijfer voor Nederlands zorgstelsel

Het zorgstelsel in Nederland doet het in vergelijking met tien andere hoogontwikkelde westerse landen goed. Dit blijkt uit een onderzoek van The Commonwealth Fund (CWF), een Amerikaanse denktank op het gebied van zorg, waar De Telegraaf donderdag over bericht.

De onderzoekers hebben in totaal 26.863 volwassen ondervraagd uit Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Ze hebben zich gericht op de zorg bij huisartsen en ziekenhuizen.

Het Nederlandse zorgsysteem is volgens de onderzoekers "het voorbeeld van een stelsel dat werkt". De zorg scoort het hoogste als het gaat om snelle toegankelijkheid van zorg en toegang tot zorg buiten kantooruren. Ook hebben Nederlanders vergeleken met de andere tien landen eenvoudig toegang tot een huisarts, zijn de wachttijden kort en zijn er weinig financiële barrières om zorg te kunnen krijgen.

Gevoel van trots

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is blij met het resultaat van het onderzoek, maar ziet ook nog genoeg ruimte voor verbeteringen. "De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen mijn gevoel van trots als ik op werkbezoek ben in ziekenhuizen en gezondheidscentra. Tegelijkertijd zie ik ook dat we niet achterover kunnen leunen. We kunnen nog veel verbeteren. Laten we dat doen en niet onze tijd verdoen met een stelseldiscussie. In het buitenland - en dan hebben we het dus niet over ontwikkelingslanden - kijken ze met jaloerse blikken hoe wij onze zorg hebben georganiseerd." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gijs van Loef

17 november 2016

Dit is niet de conclusie van het Commonwealthfund, het is een bericht op hun website: "The views expressed are those of the authors and should not be attributed to the Commonwealth Fund."

Het gaat om een telefonische enquete met een lage respons. Het is een lofzang op de poortwachtersfunctie van de huisarts en de vernieuwingen in de 1e en anderhalve lijnszorg in Nederland. Terecht. Maar de poortwachterfunctie is een historische verworvenheid. En het is ook niet heel erg moeilijk om een goede fysieke toegankelijkheid te organiseren in een land zo klein en vlak als Nederland met zulke goede, geasfalteerde wegen. Komt nog bij: onze geweldige digitale infrastructuur. De andere 10 landen hebben grote geofysische beperkingen. Het enige nieuwswaardige zou mogelijk kunnen zijn dan er rondom de 1e lijn interessante vernieuwingen plaatsvinden. Maar dat is niet de berichtgeving. Om dit nu als groot nieuws te brengen... en dat vanuit het ministerie VWS!?
Ontbreekt: enige kostenanalyse; harde cijfers over medische prestaties.

Top