ACTUEEL

UMC Utrecht Hersencentrum krijgt 4 miljoen Obama-geld

Het UMC Utrecht Hersencentrum krijgt een Amerikaanse subsidie van vier miljoen euro, de zogenaamde ‘Obama-grant’. Die is bestemd voor Natalia Petridou, die onderzoek doet naar de relatie tussen neuronen, bloedvaten en hersennetwerken.

Dat meldt het UMC Utrecht Hersencentrum op 17 november. De subsidie komt van het National Institute of Health (NIH) en valt onder het ‘BRAIN initiative’ dat door President Obama in het leven is geroepen. Het komt bijna nooit voor dat onderzoeksinstituten buiten de Verenigde Staten subsidie krijgen.

fMRI

Peridou en haar team werken aan het begrip van hersensignalen die worden gemeten met beeldvormingstechnieken. Dit onderzoek binnen het Center for Image Sciences is essentieel bij de verbetering van diagnose van neurologische en psychiatrische aandoeningen. De Utrechtse onderzoekers combineren beelden van de functionele MRI (fMRI) met metingen naar elektrische activiteit en doorbloeding in het hersenweefsel. Op die manier krijgen zij een beter beeld van de werking van hersenen en kunnen ze afwijkingen en aandoeningen beter vaststellen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top