ACTUEEL

Overheid doet onderzoek naar jeugdinstellingen na misbruik

De ministeries van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan onderzoek doen naar jeugdzorginstelling Pactum en Jeugdbescherming Gelderland. Dit gebeurt naar aanleiding van de recente onthulling van het Algemeen Dagblad (AD) en De Gelderlander dat een veroordeelde pedofiel in 2011 minstens drie pleegkinderen kreeg.

Dit schrijft het Eindhovens Dagblad (ED). 

Uit onderzoek van het AD en De Gelderlander is gebleken dat de 51-jarige Paul van M. in 2000 was veroordeeld voor seksueel misbruik van zijn 14-jarige nichtje. Desondanks runde hij samen met zijn partner Anneke K. in Huissen een stichting voor uit huis geplaatste kinderen. Van M. zou één van die kinderen, toen nog geen 16 jaar oud, hebben misbruikt.

Zorgaanbieder Pactum is verantwoordelijk voor de screening van pleeghouders, maar volgens de aanbieder vindt er bij een plaatsing binnen het netwerk van de pleegkinderen bijna nooit screening plaats. Bronnen rond het onderzoek naar Van M. zeggen tegen het ED dat Pactum te traag optrad toen Van M. geen verklaring omtrent het gedrag overlegde.

Tijdlijn

Jeugdbescherming Gelderland bevestigt in het ED dat er onderzoek gaande is naar Pactum en toezichthouder Jeugdbescherming Gelderland. De laatste is gevraagd om een tijdlijn te overleggen. Minister Ard van de Steur van Veiligheid en Justitie informeert de Tweede Kamer voor het eind van het jaar over de feitelijke gang van zaken rondom het incident.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top